Matka on varattu ja on aika avata tämän vuoden
blogi (aikaisemmat löytyvät täältä, täältä ja täältä). Suunta on jälleen sama: Italia – Piemonte
– Langhe – Alba/La Morra. Tämän vuoden matka ajoittuu syksyyn, Albassa
pidettävien tryffelimessut ja viininkorjuun aikaan. Emme aiemmin ole täällä
olleet näin syksyllä ja on mielenkiintoista nähdä myös tämä hyvinkin vilkas
vuodenaika paikan päällä. Ehkäpä joskus vielä käymme näillä kulmilla myös
talvella.
Nyt koko kesän, aina lokakuun loppuun olisi Milanossa ollut myös Expo 2015 (https://www.youtube.com/watch?v=qizg7a-52jg)
maailmannäyttely, jonka teemana on teemana
on "Planeetalle ravintoa, elämälle energiaa". Näyttelyssä on esillä
eri maiden osastoja (ei kuitenkaan Suomen), jossa ko. maat esittelevät itseään
ja kulttuuriaan mitä monimuotoisimmin. Ja näyttelyn teeman mukaan tarjolla on
ruokia sekä Italiasta että muualta maailmasta. Valitettavasti emme saaneet
mahtumaan tätä aikatauluumme.
Matkan
varauksen teimme vanhaan malliin ensin lennot ja sitten majoitus webistä sekä
viimeiseksi auto. Tarkoituksenamme on viettää aluksi neljä yötä Albassa ja sen
jälkeen 3 La Morrassa. Lennot välilaskun kautta Torinoon, josta noin parin
tunnin ajo Albaan. Albassa olemme varanneet huoneen hieman vanhan keskustan
ulkopuolella (http://www.wineanddreams.com/)
ja Morrassa asustamme pienessä, ainakin
kuvien perusteella idyllisessä, 5:n
huoneen bed and breakfast paikassa (http://www.fiordifarine.com/eng).
Muutama sana tryffeleistä. Alba tunnetaan
maailman tryffelipääkaupunkina. Sen lähimetsistä uumenissa kasvaa maailman
arvokkainta tryffeliä – valkotryffeliä. Syksyisin Albassa järjestetään
tryffelimessut, missä valkotryffeleitä myydään huutokaupassa kovaan kilohintaan.
Viime vuonna 1,9 kilon tryffeli myytiin hintaan $61 000USD taiwanilaiselle
ostajalle. Sopii varmasti hyvin wokkiin.
Itse tryffeli on sieni, joka kasvaa
symbioosissa tammen, pähkinäpuun, poppelin tai pyökin kanssa ja Alban
lähistöllä näkeekin merkillisiä puurivejä siellä missä viiniä ei voi viljellä.
Tryffeleitä korjataan syksyllä ja ne voivat suurimmillaan olla 12 cm ja 500 g, yleensä
toki paljon pienempiä. Normaalisti kaupasta saatavat ovat sormenpää kokoisten
ja golfpallon kokoisen välissä. Perinteisesti tryffeleiden etsintään käytetään
koiria. Ne löytävät maan alla puiden juuristossa kasvavat sienet hajun
perusteella. Koirilla pitää olla kuonokoppa – ei sen vuoksi, että koira moista
kakkaraa söisi vaan sen vuoksi, että kilpailevat keräilivät kylvävät
myrkytettyjä herkkupaloja maastoon naapurin koiran turmioksi. Kilpailu
parhaista tryffelipaikoista ja saaliista on kovaa.
Maultaan tryffeli on erittäin voimakas ja
ruokaan sitä tarvitaan vain hyppysellinen. Sille voi maustaa erinomaisesti
esim. pastan tai risoton. Toki Alban ravintoloissa on mitä
mielikuvituksellisimpia käyttötapoja tälle kalliille herkulle. Tuskin maltan
odottaa mitä paikan päällä löytyy. Siitä tulikin mieleeni, että tällä hetkellä ainoa
varaus paikan päällä on tehty ravintola Bovioon La Morrassa. Varauksen tein jo
toukokuussa.
Bovio terassi - takana näkyy La Morran ja Serra Lungan viinitarhoja |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti