sunnuntai 30. elokuuta 2015

Matka on varattu ja on aika avata tämän vuoden blogi (aikaisemmat löytyvät täältä, täältä ja täältä). Suunta on jälleen sama: Italia – Piemonte – Langhe – Alba/La Morra. Tämän vuoden matka ajoittuu syksyyn, Albassa pidettävien tryffelimessut ja viininkorjuun aikaan. Emme aiemmin ole täällä olleet näin syksyllä ja on mielenkiintoista nähdä myös tämä hyvinkin vilkas vuodenaika paikan päällä. Ehkäpä joskus vielä käymme näillä kulmilla myös talvella.

Nyt koko kesän, aina lokakuun loppuun olisi Milanossa ollut myös Expo 2015 (https://www.youtube.com/watch?v=qizg7a-52jg)  maailmannäyttely, jonka teemana on teemana on "Planeetalle ravintoa, elämälle energiaa". Näyttelyssä on esillä eri maiden osastoja (ei kuitenkaan Suomen), jossa ko. maat esittelevät itseään ja kulttuuriaan mitä monimuotoisimmin. Ja näyttelyn teeman mukaan tarjolla on ruokia sekä Italiasta että muualta maailmasta. Valitettavasti emme saaneet mahtumaan tätä aikatauluumme.

Matkan varauksen teimme vanhaan malliin ensin lennot ja sitten majoitus webistä sekä viimeiseksi auto. Tarkoituksenamme on viettää aluksi neljä yötä Albassa ja sen jälkeen 3 La Morrassa. Lennot välilaskun kautta Torinoon, josta noin parin tunnin ajo Albaan. Albassa olemme varanneet huoneen hieman vanhan keskustan ulkopuolella (http://www.wineanddreams.com/) ja Morrassa asustamme pienessä,  ainakin kuvien perusteella idyllisessä, 5:n  huoneen bed and breakfast paikassa (http://www.fiordifarine.com/eng).

Muutama sana tryffeleistä. Alba tunnetaan maailman tryffelipääkaupunkina. Sen lähimetsistä uumenissa kasvaa maailman arvokkainta tryffeliä – valkotryffeliä. Syksyisin Albassa järjestetään tryffelimessut, missä valkotryffeleitä myydään huutokaupassa kovaan kilohintaan. Viime vuonna 1,9 kilon tryffeli myytiin hintaan $61 000USD taiwanilaiselle ostajalle. Sopii varmasti hyvin wokkiin.

Itse tryffeli on sieni, joka kasvaa symbioosissa tammen, pähkinäpuun, poppelin tai pyökin kanssa ja Alban lähistöllä näkeekin merkillisiä puurivejä siellä missä viiniä ei voi viljellä. Tryffeleitä korjataan syksyllä ja ne voivat suurimmillaan olla 12 cm ja 500 g, yleensä toki paljon pienempiä. Normaalisti kaupasta saatavat ovat sormenpää kokoisten ja golfpallon kokoisen välissä. Perinteisesti tryffeleiden etsintään käytetään koiria. Ne löytävät maan alla puiden juuristossa kasvavat sienet hajun perusteella. Koirilla pitää olla kuonokoppa – ei sen vuoksi, että koira moista kakkaraa söisi vaan sen vuoksi, että kilpailevat keräilivät kylvävät myrkytettyjä herkkupaloja maastoon naapurin koiran turmioksi. Kilpailu parhaista tryffelipaikoista ja saaliista on kovaa.


Maultaan tryffeli on erittäin voimakas ja ruokaan sitä tarvitaan vain hyppysellinen. Sille voi maustaa erinomaisesti esim. pastan tai risoton. Toki Alban ravintoloissa on mitä mielikuvituksellisimpia käyttötapoja tälle kalliille herkulle. Tuskin maltan odottaa mitä paikan päällä löytyy. Siitä tulikin mieleeni, että tällä hetkellä ainoa varaus paikan päällä on tehty ravintola Bovioon La Morrassa. Varauksen tein jo toukokuussa.


Bovio terassi - takana näkyy La Morran ja Serra Lungan viinitarhoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti