Pari ensimmäistä matka päivää
|
Alba iltavalaistuksessa |
Matkalla
Aivan aluksi pieni
pähkinä. Tryffeliä myydään ravintoloissa grammoittain hinnan
liikkuessa noin 5-8 €/gramma eli kilohinnaksi tulee yli 5000€.
Tryffeli annostellaan pienellä tarkoitukseen suunnitellulla höylällä
suoraan annoksen päälle. Mutta miten punnita annoksen päälle
leikatun tryffelin määrä?
Lento Frankfurtin
kautta Torinoon. Tiinan iloksi saimme allemme Audin – ei sentään
punainen. Navigaattori ohjaa meidät perille, vaikka muutamassa
kohdassa ehdottikin jo u-käännöstä. Saavumme hotellille illalla
ja paikka sekä isäntä vaikuttavat mukavilta. Pieni kävelykierros
keskustaan, joka on noin kilometrin päässä – lasi viiniä
tutussa Vincafessa ja takaisin hotelliin nukkumaan.
Siihen se mukavuus
sitten loppuikin. Hotelli sijaitsee erittäin vilkkaasti liikennöidyn
tien varressa, huoneemme on tietenkin tielle päin ja hotellin seinät
ihan paperia. Ensimmäisenä yönä nukuin varmaankin pätkissä noin
4 tuntia. Aamulla käytävällä vastaan tuli iloinen isäntä. Ilo
hyytyi kun kysyin, onko hän itse koettanut nukkua ko. huoneessa. Hän
tuntui tietävän ongelman ihan hyvin ja antoi meille korvatulpat
seuraavia öitä varten. Ne sentään sujuivat hiukan paremmin.
Huoneen vaihto ei onnistunut, koska hotelli oli täysi. Aamupala
hotellissa oli peri italialainen: kahvi/tee, sämpylä, pulla,
sulatejuustoa, marmeladia, hedelmiä – siinä se. Sinänsä siisti
hotelli ja ystävällinen isäntä, mutta en kyllä tule uudestaan.
Hotellin nimi oli muuten Wine and DREAMS!
Alban markkinat
Lauantaiaamuna suuntasimme Alban keskustaan. Siellä oli
perinteinen joka lauantainen markkinapäivä ja nyt kun vielä
tryffeliaika niin markkinat olivat vieläkin isommat. Kojuja oli
sadoittain ja ruokaa, juomaa sekä kaikenlaisia ”rättejä” oli
myynnissä pilvin pimein.
Markkinatunnelmaa ...
|
Kauppa käy |
|
Esimerkki alkoholipolitiikasta - tai siis maatalouspolitiikasta |
|
Väkeä oli |
|
Vaikka sisämaassa ollaankin niin myös meren herkkuja oli markkinoilla |
|
Täällä on helppo olla kasvissyöjä |
Yksi syy matkan ajankohdan valintaa näin syksyllä oli Albassa
juhlittava tryffeli. Matkaviikollamme Albasssa vietettiin
tryffelimarkkinoita. Väkeä tulee paikalle ympäri maailmaa;
ammattilaiset ostamaan tryffeleitä ja amatöörit vain ihmettelemään
menoa ja nauttimaan tryffeleistä mitä erilaisimmissa muodoissa.
|
Koirakisat |
|
Tryffeleitä oli tarjolla myös kadulla |
Ensimmäiseksi keskustassa tuli vastaan tryffelikoirien Italian
mestaruuskilpailut. Tryffeleitähän etsitään koirien kanssa, jotka
haistavat ne maan alta. Innokkaita koiria oli kilpailupaikalla
juoksentelemassa edestakaisin. Itse kilpailu jäi meiltä näkemättä.
Aivan Alban keskustassa, pääkadun varressa olivat varsinaiset
tryffelimarkkinat: iso halli täynnä tryffeleitä ja kaikkea niihin
liittyvää. Hallin keskeltä oli varattu alue noin 30 myyjälle,
joilla kupujen alla oli niin mustaa kuin myös kalliimpaa valkoista
tryffeliä. Kalleimmat kilohinnat nousivat useisiin tuhansiin
euroihin. Toki musta tryffeli oli paljon halvempaa, vain satoja
euroja kilolta. Paikalla oli lisäksi muita tryffelituotteiden
myyjiä: risottoriisiä, jossa on tryffeliä, erilaisia
tryffelitahnoja, tryffeliöljyjä, tryffelipastaa, yms. Kun
viinialueella ollaan niin kojua oli myös joillakin viinintuotajilla.
Tällaisilla markkinoilla tunnelma nousee paikalla vietetyn ajan
myötä ja tuotteita maistellen (varsinkin viinejä). Yhden
viinikojun vieressä törmäsimme suomalaisiin ainoan kerran koko
loman aikana. Vieressä seisoivat Riikka ja Jyrki Sukula. Vaihdoimme
muutaman saman ja jatkoimme maisteluamme.
|
Tryffelit - kilohinta 400-500€/hg (siis hehtogramma) |
Ja markkinoilta myöhäiselle lounaalle. Löysimme pienen
ravintolan, jossa olimme syöneet nelisen vuotta sitten. Silloin
paikkaa piti vanha, hyvin persoonallinen mies, joka syötti meille
parhaita herkkujaan. Tällä kertaa vanhusta ei näkynyt – lieneekö
omistaja vaihtunut, kun en muista, että kyseessä olisi ollut
Sardinialainen ravintola. Tulessamme ravintolaan oli se täynnä
paikallisia ja jouduimme hetken odottamaan vapautuvaa pöytää.
Ruoka oli perinteistä Piemontelaista: vitello tonato, pastaa ja
arneista La Morrasta.
|
Tuomari |
|
"Tuosta noin .." |
Alban keksusaukiolla oli iltapäivällä menossa jonkinlainen
pallopeli. Vähän niin kuin joukkuetennistä ilman mailaa ja
verkkoa; kymmensenttistä palloa lyötiin pelkällä kädellä. Pallo
sai lentää pitkin lähitalojen seiniä, kunhan vaan lopulta tippui
torille. Pumpusta piti lyödä takaisin. Joukkueessa oli noin neljä
ihmistä. Vähän aikaa katseltuamme totesimme, ettei tästä kyllä
mitään ymmärrä. Tulostaululla numerot vaihtuivat aivan
satunnaisesti. Tuomarina toimi arvokas vanha mies pitkine viiksineen
ja kunnioitusta herättävine kävelykeppeineen.
Barbaresco
|
Alba aromatico |
Sunnuntaiaamulla suuntasimme aluksi jälleen Alban keskustaan.
Edellispäivän viikkomarkkinoiden jälkeen paikalle oli pystytetty
kojut Alba Aromatico -markkinoita varten. Erilaisia makuja ja hajuja
paikallisilta tuottajilta: mausteita, maustettuja juomia, yms.
Kiersimme kojut melko pikaisesti, koska olimme ajatelleet suunnata
Barbarescoon ja Neiveen paikallisella turisteille suunnatulla
kiertoajelubussilla: neljä eri reittiä, jokainen kestää kaksi
tuntia ja käy kymmenkunnassa kylässä. Bussi kulkee kahden tunnin
välein aamu kymmenestä myöhäiseen iltaan. Päivälipulla voi
hypätä pois jossakin kylässä ja jatkaa matkaa seuraavalla
bussilla parin tunnin päästä.
|
Barbarescoa bussin ikkunasta - ai niin eihän tässä ollut ikkunoita |
Ensimmäinen ongelma bussin kanssa oli lähtöpaikka. Edellisenä
iltana olimme käyneet katsomassa mistä bussin lähtee – tänään
paikalla oli markkinakojuja. Turisti-infossa kerrottiin, että kyllä
se sieltä nurkilta jostakin lähtee. Kyllähän siellä yhdessä
liikenneympyrässä oli bussin lähtökyltti, joten siihen sitten
odottelemaan. Bussi ilmaantui paikalle muutaman minuutin myöhässä.
Oli noin 10 astetta lämmintä ja vaikka olikin auringonpaiste, niin
tuo avobussi ei ole ihan lämpimintä kyytiä. Matkan kuitenkin
taittui nopeasti ja pian olimme Barbarescon kylässä, josta koko
viinialue on saanut nimensä.
|
Hääväki odottaa morsiusparia kirkosta |
|
Suomea edustamassa Neivessä |
Parin tunnin kiertelyn, paikallisten häävieraiden väistelyn,
taidenäyttelyn ja viininmaiston jälkeen nousimme seuraavaan bussiin
ja jatkoimme matkaa Barbarescon alueen suurimpaan kylään Neiveen.
Siellä oli menossa jonkinlainen kyläjuhla. Kylän kujat olivat
täynnä ruokaa ja juomaa tarjoavia kojuja. Kyläläiset olivat jopa
valmistaneet omia kolikoita, joilla ruoka ja juoma ostettiin.
Mahtavat olivat tarjoilut ja sääkin suosi. Ihmisiä viihdytti
paikallinen puhallinorkesteri – vähän niin kuin Virkkalan torvet
ala Neive.
|
Barbarescot rivissä paikallisessa cantinassa. |
|
Vincafen pala |
Auringon vetäytyessä pilveen jatkoimme matkaa takaisin Albaa,
jossa vielä illallakin oli väkeä kujat täynnä. Pienen kiertelyn
jälkeen päädyimme kantapaikkaamme Vincafeen. Italiassa on monessa
kuppilassa iltapäivisin tapana tarjota pieniä ruoka-annoksia
viinilasillisen seuraksi – vähän niin kuin tapaksia. Joissakin
paikoissa tämä kuuluu lasin hintaa ja joissakin otetaan muutaman
euron maksu. Vincafessa tuo palapöytä on melko monipuolinen
(pastaa, salaatteja, pizzoja, leipää, juustoja, makkaroita, yms.) 2
euron lisähintaan. Päiväisen syömisen ja tämän ”pikku”
palan jälkeen suomalaisella ei enää tehnyt mieli lähteä
illalliselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti